"Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian
kecuali orang yang beriman dan beramal soleh yang berpesan dengan kebenaran dan berpesan dengan kesabaran."
(Al 'Asr 103: 1-3)
Saxophone-09 I Know Inst Lee Jung Sik

Powered by mp3crop.com

Monday, September 17, 2012

Bismillahirrahmanirrahim.
In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.
Salam ukhuwah.

Alhamdulillah. Masih bernafas hari ini. Alhamdulillah masih diberi peluang oleh Allah untuk bertaubat. Setelah agak lama menangguhkan penulisan, saya kembali menaip di sini. Semoga apa yang ditulis dapat menambah ilmu dan menyalurkan saham akhirat buat saya. InshaAllah.

Sahabat. Satu perkataan yang sangat mudah dikenali tetapi tidak difahami selayaknya. Apa yang dikatakan sahabat, dan siapa sahabat. Pernah saya terbaca sepotong ayat yang mengatakan, mencari sahabat yang baik itu ibarat mencari permata dalam timbunan kaca. Perlu berhati-hati, agar tidak tersalah pilih, agar jari tak terluka pedih. Wah, mendalamkan kata-katanya. Ya, fikirkan. Kaca dan permata, hampir sama dari kejauhan. Keduanya berkilau memancar disimbah mentari. Tetapi bila kita dekati, bila ditilik, dibelek, ternyata kilauannya berbeza.

Menjadi seorang yang berjalan di atas titian tarbiyyah, membuatkan saya melihat persahabatan dari perspektif yang berbeza. Saya menjadi kenal yang mana satu kawan, dan siapa pula sahabat. Dan suka untuk saya kongsikan di sini, beberapa pendapat saya dalam bersahabat. Secara jujurnya saya bukanlah insan terbaik. Namun saya akan sentiasa cuba menjadi lebih baik.

"Hebatnya seseorang itu apabila ada yang mendorongnya. Kuatnya seseorang itu apabila ada yang menyokongnya."

Ada lima peringkat yang telah digariskan untuk kita, bagaimana caranya untuk bersahabat. Lima peringkat tersebut adalah:
 1. Ta'aruf  (saling mengenal)
 2. Tafahum (saling memahami)
 3. Ta'awun (saling tolong menolong)
 4. Takaful (saling menanggung)
 5. Itsar (mendahulukan orang lain lebih dari diri sendiri)

Menilik perkara yang selalu terjadi kepada diri saya sendiri yang sentiasa mempunyai masalah dalam berkawan, contohnya salah faham, cemburu, penting diri sendiri, dan banyak lagi, membuat saya kembali berfikir, kenapa saya sukar untuk mempunyai kawan rapat a.k.a best friend forever. Syukur kini, saya menjumpai jawapannya. Dan  kakak kesayangan saya juga berpesan andai kita mempunyai masalah dengan manusia, cuba recheck hubungan kita dengan Allah. Pasti ada yang tidak kena. Tiada guna kita terus menerus menyalahkan orang lain, sebaliknya tilik kesalahan pada diri sendiri. Kita tak mampu ubah orang lain, tapi kita mampu untuk ubah diri sendiri.

Cuba lihat semula tingkat-tingkat mencapai persahabatan atau lebih molek digelar ukhuwah. Adakah kita benar-benar telah mengenali sahabat kita? Namanya, asalnya, tempat tinggal, adik-beradik serta ibu bapanya? Dan adakah kita benar-benar memahami sahabat kita? Kesukaan dan kegemarannya? Memulakan persahabatan tidak sukar. Cukup dengan mengenali latar belakang. Namun untuk bersahabat, kita perlukan lebih daripada itu. Setiap yang kita lakukan. Lihat pula tingkat seterusnya, adakah kita saling bertolongan dengan sahabat juga saling bergantungan? Bila susah, kita cari dia, dia tolong. Begitu juga sebaliknya. Saling menasihati dan memberi pendapat dalam keputusan. Dan tingkat yang tertinggi adalah apabila kita mampu mendahulukan sahabat kita lebih daripada diri sendiri iaitu bilamana sehingga kita bersusah payah demi sahabat. Kita mampu melepaskan sesuatu yang paling kita sukai buat sahabat kita.

Ibu saya selalu berpesan sejak saya mula pandai berkawan. 

"Jangan rapat sangat. Nanti gaduh!" 

dan 

"Tak payah ada kawan baik. Ibulah kawan baik kak long." 

Dan selalu juga saya ingkar. Saya selalu cemburu dengan insan yang ada kawan rapat. Kawan yang ke sana ke mari bersama, cara pemikiran juga sama, keinginan dan kegemaran juga sama. Ada juga yang berbeza, tapi mereka tetap nampak serasi di mata saya. Malah ada juga mereka yang memilih untuk berkawan seara berkelompok, membentuk sebuah geng. Bila jalan ramai-ramai, mereka nampak gah. Bukan saya tak pernah ada kawan rapat, tapi takde yang kekal. Sekarang saya tahu, tafsiran saya sebenarnya silap. Kawan akan datang dan pergi. Itu lumrahnya. Tapi kalau kita sayangkan kawan kita, kita takkan biar dia pergi. 

Pada saya, berbeza pendapat dalam sesebuah persahabatan itu biasa. Sebab betapa Allah itu Maha Hebat, Dia mampu menciptakan manusia berbeza-beza. 'Give and take' sangat diperlukan dalam sesebuah persahabatan. Mungkin ada yang akan menjawab, 

"asyik kita saja yang mengalah. Dari sekolah rendah sampai dah beranak pinak, asyik dia saja nak betul." 

MasyaAllah. Lihat, betapa banyaknya pahala yang awak dah kumpul sepanjang awak bersabar tu. Tak rugi pun kita sabar. Memang manusia tak hargai, tapi Allah tahu. Tak payah risau. Kalau dulu saya akan selalu sebut ini 

"bukan dia yang bagi aku makan pun!" 

Betulkan? Tapi sekarang berbeza. Selalulah fikir macam ni 

"bukan pandangan manusia yang kita nak, tapi pandangan Allah". 

Senyum.

Seperti yang saya beritahu, saya bukanlah orang yang terbaik untuk memberi, tetapi saya cuba yang terbaik. Saya masih juga dalam proses memperbaik diri. Dan saya berpegang pada satu ayat yang saya pernah dengar.

"Untuk jadi baik, kita perlu mencari dan bersahabat dengan orang baik. Tetapi, jangan terlalu mendambakan sahabat yang baik, sebaliknya cubalah menjadi seorang sahabat yang baik buat sahabat anda."

Akhir kalam, mari kita renungi sebuah hadis famous ini;
Sabda Rasulullah S.A.W  
"Belum sempurna iman kalian sampai kalian mencintai saudara kalian seperti halnya kalian mencintai diri kalian sendiri,"
(Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)

Sekian perkongsian buat kali ini. Allahu'alam.

2 comments:

 1. salam cika:)subhanallah, alhamdulillah. may Allah bless you.love u for the sake of Allah:)

  ReplyDelete
 2. trm kasih..sgt berkesan penyampaian ni di kala hati ini resah..:')

  ReplyDelete

Saya manusia yang tidak sempurna.
Kerana itu, saya sampaikan dakwah kecil setakat yang saya tahu.
Pesanan yang saya tulis bukan sebab saya orang alim
tetapi sekadar usaha supaya dikasihi-Nya.
Jika banyak kekurangan yang terlihat, anda benar.
Itulah saya.